Teakdäck – 6 tips för ett vackert däck

Ett vackert teakdäck är många båtägares stolthet. Enligt mig så ska det vara silvergrått. Halkfritt, mycket vackert och nästintill underhållsfritt om du sköter det rätt.

Här får då 6 konkreta tips för att hålla ditt teakdäck rent och snyggt!

teck_deck grey

1. Rengöra teakdäcket

Här ska du vara ytterst försiktig. Det finns de som går på med högtryckstvätt (det värsta du kan göra) eller borstar med hårda borstar. Gör du detta så förkortar du livslängden på däcket med många många år då du förstör ribborna.

Ta istället och skölj av däcket med vatten (utan tryck). Ta en mjuk svamp och vanlig såpa (helst dansk brunsåpa om du har). Tvätta försiktigt tvärs fibrerna i däcket. Det tar en liten stund men du får bort smutsen och det blir snyggt.

teakdäck_dansk_brunsåpa

Dansk brunsåpa är perfekt till däcket.

2. Behandla teakdäcket

Undvik allt vad oljor och mirakelmedel heter enligt mig. Stryk på Boracol en gång per säsong så undviker du mögelangrepp på träet och håller det vitt och snyggt. Oljar du däcket så kommer det se snyggt ut en kort stund, sen börjar smuts att fastna i oljan och du får ett heltidsarbete om du ska hålla det snyggt. Generellt så har en båt med oljat däck ett lägre andrahandsvärde då det är få som vill ha det.

Efter att ha tvättat däcket så lägger du enkelt på Boracol med hjälp av ev svamp eller pensel (jag föredrar en pensel som suger åt sig en del). Låt däcket suga åt sig ordentligt. Sen är du klar! Skulle det ha bildats några kristaller av Boracolen efter några dagar så spolar du enkelt av den med vatten.

teakdäck_boracol

Boracol till däcket.

P.S. Vill du ta Förarintyg för båt? Passa på att gå en pedagogisk onlineutbildning och ta förarbevis för båt på enkelt och smidigt sätt.

3. Underhåll och byt nåten i däcket

Börjar din nåt att bli gammal och släppa från sidorna på ribborna? Då kan det bli dags att börja ersätta gammal nåt med ny. Ett enkelt sätt att se om det är fukt som tränger in är att blöta däcket en solig dag och se vart vattnet/fukten syns kvar på ribborna efter ett tag. Där kan det vara dags att lägga i ny nåt.

teakdäck_nåt_släppt

Nåt har börjat släppa från ribborna, här ingen fara då det inte binder fukt ännu men kan börja bli dags att fylla på eller byta nåt.

4. Sätt i nya pluggar där det behövs

Pluggarna i däcket kan lossna, det är enkelt att sätta dit nya och med lite tålamod så blir det bra. Du … (anvisning hur man gör …).

teakdäck_plugg_saknas

Exempel där teakplugg lossnat.

5. Använd däcket – snyggt slitage

Många av oss går med strumpor på däcket … sätt på dig skorna och få ett snyggt och jämnt slitage på däcket (med rena skor förstås). Ett jämnt slitage över däcket är bara snyggt så gå med skorna på det med gott samvete.

6. Slipa däcket – sista alternativet

Jag tycker verkligen att en slipning av däcket är det sista du ska göra. Det för att du tar bort några millimeter och du kommer närmare en total omläggning. Självklart, har du djupa fåror och annat ”fult” som inte går bort så är en lätt lätt slipning ett alternativ. Var försiktig bara och med lätt hand!

Vill du ha hjälp med ditt teakdäck?

Jag har haft flera Orustbåtar med fina teakdäck och är van att vårda och ta hand om dem på bästa sätt. Hör av dig till mig så ser vi hur vi kan få ditt däck i bästa skick!

Ha en fin dag!

Tim Svensson
hej@timsvensson.se
0725-05 09 05