Köpa begagnad båt – 10 konkreta tips

Ska du köpa en begagnad båt och är nybörjare på sjön? Stort gratis, du har något roligt och bra framför dig! Du kan få en båt i mycket bra skick som redan är utrustad med bra utrustning till ett fördelaktigt pris.

Det är nu du ska välja rätt och undvika några enkla fallgropar. Här har jag listat 10 konkreta tips när du ska köpa en begagnad båt.

1. Vilken båtmodell passar dig och dina behov?

Tänk igenom hur du kommer använda din nya båt. Kommer du sova över, vara ute mycket själv eller vara flera ombord, flera dygn eller mest dagsturer? Svara så bra du kan på detta så undviker du att köpa för stort eller för litet. Är du ute mycket själv exempelvis så bör du välja en båt där styrplats sitter så till så du snabbt kan röra dig upp på däck för att nå bryggan, stolpar, bojar mm och gärna samtidigt komma åt viktiga reglage vid styrplatsen.

Plast eller aluminium, plast kräver i regel mer underhåll och puts för att se bra ut och bibehålla värdet OK. Aluminium är mer stryktåligt och kräver minimalt med underhåll och ofta har dessa båtar ett bra andrahandsvärde då de är eftertraktade (beroende på modell och utförande).

anytec_622_begagnad

Exempel på en oöm Anytec 622 SP i aluminium. Just detta exemplar är bestyckad med en Yamaha 150 hk som är mkt eftertraktad på just denna modell så denna är lättsåld.

2. Välj en båt som du kan sälja enkelt

Det kanske inte är det första du tänker på nu men blir du biten av sjön (vilket du troligen blir) så vill du eventuellt byta båt om en tid och då ska det vara lätt att sälja det du har köpt. Faktiskt är det så att väljer du rätt märke och eftertraktade modeller så behöver du inte tappa speciellt mycket pengar vid en försäljning, finns t o m många exempel där du kan göra ett överskott om du har en välvårdad och eftertraktad båt.

3. Vilket skick är båten i – gör jobbet!

Här bör du ta dig tid att gå igenom båten ordentligt. Det är lätt att bli förblindad en vacker dag när solen skiner av en blänkande båt och man ser sköna dagar framför sig. Bortse från den känslan och drömmen en stund och dyk ner i detaljerna på båten.

Finns dokumentation? Är den momsad? CE märkt etc.

Provkör båten i olika hastigheter, girar, vågor, sitter saker fast mm.

provkörning begagnad båt med familjen

Provkörning av båten är viktig, ta gärna med hela familjen så alla får en uppfattning och det ni ska köpa och förhoppningsvis spendera mycket tid tillsammans i.

Skicket, strukturella skador. I vattnet eller på land? Lyfta och titta under. Ålder på elektronik. Skick på motor mm mm. Skick på segel. Vad ingår för täckning och täckställning mm.

begagnat_båtköp_motorrum_2

Hur ser det ut i motorrummet? Spillolja, läckage någonstans, se över noga, både före och efter du provkört.

motorrum nimbus 320

Ytterligare exempel på ett motorrum som ser ut som man vill på en Nimbus 320.

genomföring oxiderad

I vilket skick är genomföringarna? Är det ytligt angripna eller behöver de bytas?

axeltätning_black_jack

Är det drev eller rak axel? Är allting tätt? När är det bytt?

4. Hur kan båten förvaras under vintern?

Se över hur båten har förvarats hittills under vintern, vilka kostnader är förenat med det? Vilka möjligheter och behov har du för vinterförvaringen? Här kan det finnas mycket tid och pengar att spara på att välja rätt lösning för vinterförvaringen. Vill du bolla lösningar så kontakta mig så ser vi vad som passar dig bäst.

båt i sjön vinter

Ett exempel med min egen båt, jag gillar att segla större delen av året så ligger i året runt och täcker några månader om året. Sparar både mycket tid och pengar – men framförallt, jag får använda båten till det den är byggd för :).

5. Vem är egentliga säljaren

Se så säljaren verkligen äger båten denne säljer. Be att få se legitimation och gärna någon handling som visar att säljaren köpt båten.

6. Besiktning av båten?

Om du inte har kunskap själv så är det ofta värt att ta hjälp med att gå igenom båten av en besiktningsman. Ofta sparar du snabbt in den pengen som besiktningsmannen kostar då det kan motivera prissänkningar på båten du tittar på utifrån de eventuella brister som besiktningen visar. Samt att du får en ökad trygghet att ni är flera som gått igenom båten. Jag har gått igenom 100-tals båtar vid både köp och försäljning så bara kontakta mig om du vill ha hjälp.

7. Transport av båten

Om du köper båten längre bort från din hemmahamn så kanske du behöver transportera båten hem. Har du inte tid eller möjlighet själv så finns det många bra alternativ, allt från att låta någon köra båten sjövägen åt dig eller ta den på en lastbil. Jag har många bra och prisvärda kontakter så vill du ha tips och råd så kontakta mig så hjälps vi åt!

8. Försäkra båten

Här skiljer det mycket från bolag till bolag så ta dig en stund att begär in offerter från olika bolag och jämför villkor och vad villkoren egentligen betyder. Det finns rena ”båtförsäkringsbolag” (Atlantica, Svedea, Sjenska sjö för att nämna några) till att du kan välja ditt ”vanliga” bolag som du har till din hemförsäkring (IF, Länsförsäkringar etc). Beror helt på vad för typ av båt du väljer vad som blir bäst alternativ för dig.

9. Köpa båt privat eller via båtmäklare

Att köpa båt via en kunnig och engagerad båtmäklare kan vara bra. Tyvärr växer de inte på träd. Personligen så vill jag gärna träffa säljaren för att få en uppfattning och mest information om båten, utrustning mm. Om du köper båt via en mäklare, var noga med att se över om du köper båten av dem eller av privatpersonen. Får du något skydd eller garanti från båtmäklaren? Värt att kika upp så du inte köper en falsk trygghet.

10. Finansiera båten med båtlån eller båtfinansiering

Om du vill eller behöva låna pengar till båten så finns det speciella båtlån som vissa banker erbjuder (exvis Swedbank). Enklast är om du kan låna upp på fastighet eller annat för att få mest fördelaktiga villkor i en lånesituation.

Behöver du hjälp att välja båt?

Jag har varit på sjön i 35 år i egna båtar och ägt ett 30-tal olika modeller och köpt och sålt båtar i hela mitt liv – jag hjälper dig gärna till ett bra val och en trygg båtaffär. Det kan vara allt från ett rådgivande samtal på telefon där vi bollar olika modeller till att jag är med dig och tittar på båten på plats och gör en bedömning av den. Kontakta mig gärna så utgår vi från din situation just nu!

Stort lycka till med ditt båtköp!

Tim Svensson
0725-05 09 05
hej@timsvensson.se